Kaikki on mahdollista, kun antaa mahdollisuuksille luvan!

Kuva: Eemeli Pienimaa, 2018

Olen Noora Västinen, 32- vuotias tanssitaiteilija, kouluttaja, yrittäjä, sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Koulutukseltani olen soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija, steinerkoulun luokanopettaja, inklusiivisen tanssin (DanceAbility)- opettaja, elämäntaidon valmentaja, naurujooga-ohjaaja ja merkonomi. Olen kirjoittanut kaksi lastenkirjaa ja käyn pitämässä luentoja ja erilaisia työpajoja yhdenvertaisuuteen, esteettömyyteen, mielen ja kehon hyvinvointiin, vuorovaikutukseen sekä luovuuteen liittyen. Haluan omalla työlläni edistää yhdenvertaisuutta ja kaikille saavutettavaa taidetta ja kulttuuria - tekijänä ja kokijana.

Minulla on synnynnäinen luustonhauraus Ostoegenesis Imperfekta, olen 80 cm - pätkä ja tanssin sekä liikun pyörätuolia apunani käyttäen. Lapsena kävin läpi useita leikkauksia ja niinä aikoina sairaalan seinät kävivät minulle tutuiksi. Hauraat luut asettivat omat haasteensa ja joskus pelkkä aivastus saattoi murtaa minulta kylkiluuni. Pyörätuoli, luuston hauraus tai lyhytkasvuisuus eivät kuitenkaan ole koskaan olleet syy olla tekemättä sitä, mitä haluan. Päinvastoin erilaiset haasteet ovat antaneet minulle lisää potkua tehdä ja kokeilla asioita, rikkoa rajoja ja kokeilla siipiäni. Uskon, että kaikki on mahdollista, kun vain annamme mahdollisuuksille luvan!

Vaikka elämäni on ollut toisinaan kuin nuoralla tanssimista, olen kasvattanut itseäni heikkoja luitani vahvemmaksi. Olen tehnyt sitä mistä olen ollut inspiroitunut ja tanssinut täysillä tuolla nuoralla! Koen, että vammaisuuteni on rajoitusten sijaan kasvattanut omaa luovuuttani, ja periksi antamattomuuttani sekä positiivista asennetta: jos suunnitelma A ei onnistu, otetaan suunnitelma B, tai C tai keksitään kokonaan uusi tapa toimia.

Jo lapsuudestani lähtien, oli selvää, ettei minusta tule vuorikiipeilijää tai kilpalaskettelijaa, mutta melkein mikä tahansa muu, mitä ikinä keksinkään, on mahdollista. Olen saanut kannustavan kasvatuksen. Sekä vanhempani, isovanhempani ja muut lähelläni olevat ihmiset ovat aina uskoneet ja kannustaneet minua toteuttamaan omia unelmiani.

Olen aina halunnut olla oman elämäni käsikirjoittaja. 17 -vuotiaana perustin oman yrityksen, Tmi Noora Västinen ja samaan aikaan vielä opiskelin merkonimiksi. Merkonomiksi valmistuin vuonna 2008. Yritystoimintani keskittyi aluksi hyvinvointi-ohjaajana olemiseen ja myin lisäravinto-valmisteita sekä kannustin ihmisiä tekemään muutoksia kohti terveellisempiä elämäntapoja. Pian kuitenkin huomasin, että hyvinvoinnissa on kyse paljon laajemmastakin alueesta kuin pelkistä ravinnosta ja liikunnasta. Mielen hyvinvointi, ilon ja naurun kokeminen ovat merkittävä osa jaksamista, elon ja olon keveyttä sekä asioiden sujuvuutta. Löysin naurujoogan ja kouluttauduin naurujooga-ohjaajaksi vuoden 2009 alussa. Saman vuoden kuluessa julkaisin ensimmäisen Roisku ja Loisku kirjani, ja vuoden päästä tuli vielä toinen kirja. Niihin aikoihin tein työtä hyvinvointi- ja naurujooga-ohjaajana täysipäiväisesti.

Kasvu ihmisenä, kasvatusala sekä taiteet alkoivat kiinnostamaan minua syvemmin. Niinpä muutin syksyllä 2010 Keski-Suomesta, Jämsästä, lapsuuden maisemistani Helsinkiin uusien opintojen vuoksi. Samaan aikaan aloin opiskella Elämäntaidon valmentajaksi ja kävin Snellman-korkeakoulussa steinerpedagogista yleisopintovuotta, jossa syvensin luovan kasvatuksen ymmärrystäni. Valmistuin steinerkoulun luokanopettajaksi joulukuussa 2014.

Vuoden 2014 ja 2015 aikana työskentelin Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiöllä hankkeessa nimeltä Erilainen, mutta niin samanlainen. Hanke oli opeteus ja kulttuuriministeriön rahoittama yhdenvertaisuuskasvatushanke ja kiersin ympäri Suomea kouluissa ja oppilaitoksissa pitäen nuorille toiminnallisia sarjakuvatyöpajoja aiheeseen liittyen.

Kesällä 2015 olin kaksi kuukautta vapaaehtoistöissä Slovakiassa. Työskentelin siellä Barlicka-nimisessä kehitysvammaisten nuorten aikuisten päivätoimintakeskuksessa, pitäen heille erilaisia elämäntaitoihin ja luovuuteen liittyviä työpajoja.

Luovuuteen liittyvät työpajat saivat jatkoa, kun aloitimme keväällä 2016 Naura Tanssi Hengitä -nimisen Suomen kulttuurirahaston tukeman Taidetta hoitolaitoksiin -projektin yhdessä Vea Vainion kanssa. Teimme kevään 2016 pilottiprojektin yhteistyössä neljän Helsingin alueen päivätoimintakeskuksen kanssa ja syksyllä 2016 jatkoimme toimintaa Joensuun Kaupungin toteuttaman Kulttuurikunnat-hankkeen kautta, jossa ohjasimme työpajoja pohjoiskarjalaisille ikäihmisille. Naura Tanssi Hengitä - projektin pisin - ja edelleen käynnissä oleva yhteistyö on Vammaisperheyhdistys Jaatinen Ry:n kanssa toteutettava viikoittainen Naura Tanssi Hengitä - kerho vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Kerhon lisäksi toteutamme kertaluonteisia työpajoja ja eri pituisia koulutuskokonaisuuksia. Lue lisää kohdasta Naura Tanssi Hengitä - projekti.

Naura Tanssi Hengitä - projektin kanssa samaan aikaan tanssi-innostus vei mennessään ja liityin Dance Ability Finlandiin, sekä sen alla toimivaan esiintyvään inklusiivisen tanssin ryhmä Kaaos Company:n. Kesällä 2017 kouluttauduin DanceAbility -opettajaksi. Kouluttautuminen johti tieni DanceAbility Finland ry:n yhdeksi tuntiopettajaksi ja opetan satunnaisesti lasten tunteja Helsingissä Annantalolla, sekä aikuisten tunteja Kaapelitehtaalla. DanceAbility Finlandin kautta minulla on ollut ilo ja kunnia olla myös monessa inklusiivista tanssinopetusta ja tanssitaidetta vievässä projektissa mukana.

"Kun sinä olet avoin maailmalle, maailma on avoin sinulle!"