Näin tarina sai alkunsa

"Aivan hipi-hiljaa, katselivat he pellolla kasvavaa viljaa..."

Kuten monet sadut, myös Roisku ja Loisku saivat alkunsa "eräänä kauniina päivänä", toukokuussa 2009. Olin päättänyt pitää perusteellisen siivouspäivän ja käydä kaikki laatikkoni pohjia myöten läpi. Toisinaan ei muistakaan mitä on kaappeihin ja laatikoihin laittanut aikojen saatossa ja yllätyksekseen omien laatikoiden pohjalta saattaa löytää aarteita. Sellaisen minä todella löysin! Löysin nimittäin paperilapun, johon olin itse aikoja sitten aloittanut tarinan muutamilla riimeillä: "Kaksi pientä piipertäjää, Roisku ja Loisku nimeltään, asuivat pienen vesilätäkön keskellä, suuri metsä ympärillä. Aivan hipi-hiljaa, katselivat he pellola kasvavaa viljaa. Loisku, niin pieni ja soma, Roiskun ystävä ikioma. Roisku aivan kuin ilopilleri, niin kuin metsässä asuva naapuri, Hilleri." Tähän tarina päättyi. Ainakin toistaiseksi.

Samoihin aikoihin...

Monet sadut saavat juonenkäänteen sanoilla "samoihin aikoihin".. niin sai Roiskun ja Loiskunkin tarina uuden käänteen, kokonaan uuden elämän. Nimittäin samoihin aikoihin kun löysin tuon paperilapun riimeineen, oli meidän sukuun syntynyt pieni tyttö. Tuosta pienestä prinsessasta tuli kummityttöni ja niinpä minä päätin kirjoittaa hänelle sadun ja jatkoin tarinaa ja riimittelyä Roiskusta ja Loiskusta. Riimejä tuli, rivi toisensa perään. Tarina jatkui ja jatkui. Vihdoin tarinan tekstit olivat valmiit.  Se ei ollut enää pelkkä pieni satu, vaan laajuutensa vuoksi muistutti lähinnä kokonaisen satukirjan mittaista tarinaa!

Jotain silti puuttui vielä...

Kuvitus puuttui. Kuten useissa satukirjoissa, halusin omaan Roisku ja Loisku -tarinaani myös kuvituksen. Koko kirjoitusprosessin ajan olin mielessäni kuvitellut miltä Roisku ja Loisku näyttivät ja minkälaisessa ympäristössä he seikkailivat. Vielä niihin aikoihin minulla oli kuitenkin vahva uskomus siitä, etten osannut itse piirtää. Hetken jo mietin, josko olisin pyytänyt jotakin toista kuvittamaan kirjani. Samalla tiedostin sen, että vaikka kuinka hyvin kuvailisin hahmot ja maisemat jollekin toiselle, ei hän niitä voisi tehdä sellaisiksi, kuin minä ne mielessäni näin. Luovutin oman sisäisen vastustukseni kanssa ja päätin tarttua kynään ja ainakin kokeilla piirtämistä.

Aluksi piirtäminen oli työtä ja tuskaa. Kaikki ei mennyt "perspektiiviopin" mukaisesti. Kuitenkin pikku hiljaa aloin pitämään siitä. Omasta kynästä tulikin ihan hauskannäköisiä otuksia! Hieman hassuja, eikä se perspektiivioppi ollut vieläkään ihan hallussa, mutta sillä ei ollut enää väliä! Pidin siitä mitä tein ja sain tarinani elämään kuvien kautta.

Kuvat olivat valmiit. Tähän asti olin leikitellyt ajatuksella tehdä siitä ihan oikea kirja. Sekä tekstit, että kuvat olivat kuitenkin omasta mielestänikin niin onnistuneita, että halusin niistä olevan iloa kummityttöni lisäksi myös muille lapsille ja aikisille. Niinpä siis syntyi päätös tehdä todella ihan oikea kirja!

Laitoin tekstit sekä kuvat postissa kirjapainoon ja 9.9.2009 julkaisin omakustanteisena ensimmäisen Roisku ja Loisku -kirjani. Uskomatonta kuinka nopeasti se tulikaan valmiiksi! Ihmeellistä, mitä inspiraatio saakaan aikaan!

Kirjan tekeminen antoi minulle paljon. Ennen kaikkea se opetti minua. Ihan konkreettisten taitojen: piirtämisen, kirjoittamisen ja tarinankirjoittamisen lisäksi opin eniten itsestäni. Opin kuinka kehittää omaa luovuuttani, sinnikkyyttä, periksi antamattomuutta ja rohkeutta. Ymmärsin myös kuinka monista haasteista ja sisäisistä kamppailusta huolimatta, voin todella kokea aitoa tekemisen riemua ja rehellisesti sanoa, että pidän omasta käden ja kynän jäljestäni.

Kirja sai jatkoa...

Ensimmäisen kirjan suosio oli minulle itsellenikin yllätys. Koska niin monet pitivät kirjastani, sain uuden inspiraation jatkaa Roiskun ja Loiskun tarinaa. Toinen kirja, "Roisku ja Loisku Elämän Aarteita Etsimässä" ilmestyi 10.10.2010. Kirjojen lisäksi tein vuodelle 2011 "Roisku ja Loisku - Valon vauhti vuoden 2011 aikana" - aforismi-seinäkalenterin, sekä joistakin aforismeista ja kuvista postikortteja.

Vuonna 2010 Roisku ja Loisku sai rekisteröidyn tavaramerkin ja on siten tuotesuojattu.

Tällä hetkellä Roisku ja Loisku - ensimmäisen kirjan painos on myyty loppuun.