Tarina, jota saa värittää!

Usein kuulee sanottavan, ettei kirjoihin saa piirrellä tai tehdä omia ylimääräisiä värityksiä ja merkintöjä. Roiskun ja Loiskun tarina on toisenlainen, päinvastainen..

Halusin luoda tarinalle raamit; tekstin ja kuvat, mutta aivan valmiiksi en kirjaa tehnyt. Jokainen lukija ja kirjaan tarttuja antakoon sadulle oman elämän ja sielun, värittämällä kuvat juuri omilla lempiväreillään, niin kirjaviksi kuin ikinä haluaa. Näin yksikään kirja ei tule olemaan samanlainen, vaan jokainen on oma ainutlaatuinen yksilönsä, kuten jokainen meistä ihmisistäkin on!

Kirjan moniulotteisuus: satu, runous & riimit ja väritettävät kuvat suorastaan kutsuvat lukijansa aktiivisuuteen ja vuorovaikutukseen. Aluksi, jos lapsi on pieni, hänelle voidaan kirjaa lukea, mutta kun kynä alkaa pysyä kädessä, saavat kuvat kokonaan uudenlaisen elämän. Myös runot ja riimit tuovat virikkeitä ja elävyyttä suomen-kielen käyttöön ja saattavat sytyttää lukijan oman sisäisen runo-ratsun laukkaamaan.

Roisku ja Loisku-kirja on löytänyt tiensä ympäri Suomea sairaaloiden lastenosastoille, päiväkoteihin, ala-asteille, lastenkoteihin, mummuloihin, sekä monen pienen ja isommankin satujen ystävän omaan kirjahyllyyn.

Minulta on myös kysytty: Minkä ikäisille Roisku ja Loisku on suunnattu?

Vastaan aina: Kaiken ikäisille! Kukapa aikuinen ei saduista pitäisi? Roiskun ja Loiskun seurasta ovat nauttineet kaiken ikäiset, vauvasta vaariin.

Sadut ovat oiva keino aikuisillekin päästä takaisin mielikuvitusmaailmoihin ja palauttaa mieli kaiken kiireen keskeltä huolettomuuteen, läsnäoloon, iloon ja muistella vaikkapa omia lapsuuden satuja ja seikkailuita.

Satujen syvempi merkitys

Kautta aikojen sadut ja tarinat ovat yhdistäneet ihmisiä. Aikana, jolloin ei vielä osattu kirjoittaa, kylien vanhimmat jakoivat kaikki oppinsa iltanuotioilla kylien nuorimmille, tarinoita kertomalla. Asiat ja viisaudet, joita ei osattu vielä muilla tavoin opettaa ja neuvoa, puettiin vertauksiin ja tarinan viittaan. Näin erilaiset opetukset jäivät paremmin mieliin ja monet tiedot ja taidot siirtyivät suusta suuhun sukupolvilta toisille.

Tänä päivänä saduilla ja tarinankerronnalla on entistäkin tärkeämpi tehtävä. Monet meistä kiirehtivät päivästä toiseen ja painivat omien huoliensa kanssa. Yhteydenpito läheisiin ja tiedonsiirtäminen tapahtuvat paljolti tietokoneen, tablettien ja älypuhelinten kautta.

Sadut, tarinat ja tarinankerrontakulttuuri on jotain sellaista, jota me ihmiset todella tarvitsemme kaikkien kiireidemme keskellä. Sadun lukeminen tai tarinan kertominen ja kuuleminen antavat luvan hetkeksi pysähtyä ja levähtää, olla läsnä itsellemme ja toisillemme.

Annetaan runoratsujen ja mielikuvitusen laukata, sanojen soljua ja jakakaamme tarinoita toinen toisillenne!

*Kokeile kuinka oma runoratsusi laukkaa ja kuinka tarinat syntyvät. Workshopit ja toiminnalliset teemapäivät-osiossa lisää: Tarinankerronta & luovan kirjoituksen workshoppeja pienille ryhmille.