Naurujoogan taustaa

Mistä naurujooga on lähtöisin?

Naurujooga on intialaisen lääkäri Madan Katarian kehittämä metodi lisätä iloa elämään.

Madan Kataria aloitti naurujooga-toimintansa maaliskuussa 1995 kotikaupungissaan Mumbaissa (entisessä Bombayssa). Madan oli jo kauan hoitanut ja auttanut ihmisiä lääketieteen menetelmillä, mutta oli tullut tulokseen, että positiivinen asenne ja nauru olivat hyvä tuki paranemisprosessissa ja melkeinpä parhaita "lääkkeitä" vaivaan kuin vaivaan. Eräänä päivänä hän oli kirjoittamassa artikkelia paikalliseen lääkärilehteen naurun terveyttä edistävistä vaikutuksista ja halusi kokeilla teoriaansa myös käytännössä. 

Niinpä hän meni eräänä aamuna asiasta innostuneena kotinsa lähellä sijaitsevaan puistoon ja pyysi ohikulkijoita nauramaan kanssaan. Ensimmäisenä aamuna hänen mukaansa tuli viisi rohkeaa naurajaa ja seuraavana päivänä naurajia oli 16. Siitä pikku hiljaa päivittäiset naurujooga-ryhmät alkoivat kasvaa ja yleistyivät ensin Intiassa ja myöhemmin levisivät myös muihin maihin. Tällä hetkellä naurujoogaa on jo yli 60 maassa.

Essi Tolonen aloitti naurujoogan Suomessa

Naurujoogan historia Suomessa alkoi Essi Tolosen nähtyä televisiosta dokumentin, jossa ohjelman yhdessä osassa oli juttu intialaisista naururyhmistä. Näkemästään innostuneena Essi kävi kouluttautumassa asiaan Intiassa ja Ruotsissa ensimmäisenä Madan Katarian suomalaisena oppilaana. Essi aloitti toiminnan Suomessa ja näin naurujooga alkoi levitä keväästä 2003 myös suomalaisten tietoon.

Tänä päivänä monet työpaikat ja yhteisöt ympäri maailmaa aloittavat päivänsä yhteisellä naurujoogalla. Myös monet suomalaiset yritykset ja yhteisöt kokevat naurujoogan hauskana yhteishenkeä tukevana osana virkistysiltapäiviä tai mukavana kevennyksenä koulutuksien ja kokouksien yhteydessä.