Kysymyksiä ja vastauksia naurujoogasta

Taivutetaanko naurujoogassa jalka niskan taakse ja nauretaan? Nauru ja jooga.. miten ne liittyvät toisiinsa?

Ei aivan. Intialaisen naurujoogan kehittäjän Madan Katarian vaimo on joogaopettaja. Madan itse taas on tutkinut ja todennut naurun tervehdyttävät vaikutukset keholle ja mielelle. Niinpä hän päätti yhdistää naurun ja joogan. Nauruharjoitteiden välillä tehdään syvähengitysharjoituksia ja erilaisia taputuksia, jotka tasaavat hengitystä ja lisäävät läsnäoloa kehossa ja mielessä.

Kenelle naurujooga sopii? Onko joku jolle se ei sovi?

Naurujooga sopii kaikille. Jo aivan pieni vauva hymyilee elämänsä ensimmäisistä päivistä lähtien ja yleisesti ottaen lapsille nauru on maailman luonnollisin asia.

Olen käynyt vetämässä naurujoogaa lapsille, aikuisille, vanhuksille, kouluissa, päiväkodeissa, vanhainkodeissa, kerhoissa, vammaisille, työpaikoilla, polttareissa, syntymäpäivillä, sukujuhlissa, puistossa jne..

Nauramaan pystyvät siis kaikki, istualtaan, seisten tai vaikka sairaalasängyssä!

Naurujoogassa, ihmisten joilla on sydänvaivoja, napatyrä tai alle 3 kk kestänyt raskaus, suositellaan kysymään lääkäriltä lupaa naurujoogaan osallistumiseen ja ottamaan naurut rauhallisemmin. 

Kuinka tärkeää nauraminen oikeastaan on?

Nauru on erittäin tärkeää kehon sekä mielen hyvinvoinnille. Nauru on myös sosiaalisesti hyvä juttu, sillä se on myös kansainvälinen kieli ja nauraessa vaikka ulkomailla ei tarvitse osata kyseisen maan kieltä ja nauru sujuu hyvin.

Keskimäärin leikki-ikäinen lapsi nauraa n. 300 kertaa päivässä. Aikuinen vastaavasti nauraa n. 15 kertaa päivässä, tai jopa vähemmän. Lapsi on luonnollisesti iloinen, eikä kanna suotta huolta huomisesta. -Olisiko meidän aikuisten hyvä ottaa lapsista mallia ja kaivaa oma sisäinen lapsemme esiin?

Mitä jos naujoogassa ei nauratakaan?

Naurujoogassa ei tarvitse nauraa. Naurujoogassa saa myös itkeä, jos siltä tuntuu. Mikäli nauru on tullakseen, ei sitä kannata estelläkään. Kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen. Naurujoogassa kannattaa kuunnella aina omaa kehoa ja mieltä ja toimia sen mukaisesti. Kesken naurujoogatunnin voi mennä hetkeksi istumaan ja katsomaan kun toiset nauraa ja tulla mukaan uudestaan, jos siltä tuntuu.

Usein kuitenkin nauru tarttuu ryhmässä helposti ja saattaa laukaista alun kankeuden, vieden samalla pois turhat taakat hartioilta.

Onko murheen keskellä lupa nauraa?

Murheen keskellä voi jättää naurujoogan väliin, mikäli se ei tunnu hyvältä. Toiset ihmiset taas ovat kokeneet että nauru on toiminut ns. "varaventtiilinä" surun keskellä. Naurujoogatunnin ajan on saanut nauraa ja kerätä voimia kestää surua, jos elämä muuten on vaatinut vakavampaa suhtautumista murheen keskellä.

Entä jos olo on ärsyyntynyt, eikä huvita lähteä naurujoogaamaan?

Joskus vaikka olo olisi hyvin väsynyt ja ärsyyntynyt, kannattaa kokeilla naurua. Se on yllättävän hyvä keino saada uutta energiaa ja olo naurujoogan jälkeen on kuin "uudelleensyntynyt", eikä välttämättä edes muista ennen tuntia olleita murheita.